Orbital Kaynak Nedir?
Kaynak Hızı Nedir? Elle Kaynağa Göre Hızlı Mıdır?
Orbital kaynak, elle kaynağa göre çok daha hızlı bir yöntemdir. Uygulamalarda, orbital kaynakla elde edilen kaynak miktarının elle kaynağa oranla yaklaşık üç kat daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Malzemeye bağlı olarak, ortalama kaynak hızı 100 mm/dakika civarındadır. Hız sınırı, malzemenin özelliklerine bağlıdır; orbital kaynak sistemlerinde ise genellikle ciddi bir hız sınırlaması yoktur. Bu hız, elle kaynağa kıyasla oldukça yüksektir.
Elle yapılan çubuk elektrot veya MIG (gaz altı) kaynak işlemleri hızlı görünse de, bu yöntemlerdeki kaynakçının dinlenme süreleri önemli ölçüde uzundur. Örneğin, sertifikalı bir kaynakçı bir iş günü boyunca 40 inç (yaklaşık 1016 mm) kaynak yapabilir. Bu, 40 x π x 25.4 = 3190 mm’lik bir kaynak anlamına gelir ki, bu miktar orbital kaynak ile 3190/100 = 32 dakikada gerçekleştirilebilir. Orbital makinelerde, operatörün dinlenme ihtiyacı yoktur. Ayrıca, elle yapılan kaynak yöntemleriyle tek seferde kaynak edilemeyen kalın malzemeler (örneğin, karbon çelikte 5 mm) orbital kaynak ile tek passada işlenebilir. Bu, diğer pasolar için ayrılan zamandan önemli ölçüde tasarruf sağlar.
Orbital Kaynak Sistemleri Pahalı Mı?
Birçok firma, orbital kaynak sisteminin ilk yatırım maliyetini hızla amorti etmektedir. Eğer kaynaklı boru imalatı firmanın temel işlerinden biriyse, orbital sistemin elektrod veya dolgu malzemesi tüketiminden sağladığı tasarruf, kaynakçıların mesai sürelerinden elde edilen avantaj ve kusurlu kaynakların tamiri için harcanan zamanın azaltılması, sistemin maliyetini karşılamaya yardımcı olur. Ancak, ara sıra boru kaynak işleri yapan firmaların bu sistemi satın almadan önce bir fizibilite çalışması yapmaları önerilir. Yılda 2000 ve üzeri belirli çaplarda, özellikle paslanmaz boru birleştirme işleri yapanlar için sistem avantajlıdır. Ayrıca, mevcut orbital kaynak sistemine sahip olan bazı firmalar, bu sistemin sağladığı kalite avantajı sayesinde müşteri potansiyellerini önemli ölçüde artırmaktadır.
Hangi Malzeme Türleri Kaynak Edilebilir?
Kaynak edilebilecek malzemeler, iletken olan tüm metaller olarak tanımlanabilir. Özellikle standart bir Orbitec orbital kaynak sistemi ile çeşitli paslanmaz çelikler (304, 316L, vb.), karbon çelikler (ST 37, ST 52, vb.), krom molibden, titanyum, bakır, CuNiFe, İnconel, Duplex gibi boru malzemeleri, ekipman değiştirilmeden kaynaklanabilir. Ayrıca, alüminyum boru kaynağı yapmak isteyenlerin AC/DC orbital sistem satın alması gerekecektir.
Kullanılan Temel Kaynak Yöntemi Nedir?
Orbital kaynak sistemleri, otomasyonu yapılmış TIG (Tungsten Inert Gas) kaynak sistemi olarak da tanımlanabilir. Orbital kaynakta, borunun etrafında tam bir tur yaparak tek seferde kaynak yapmak esastır. Diğer kaynak yöntemlerinde (çubuk elektrot, gazaltı MIG), tam turu tek seferde tamamlamak neredeyse imkansızdır. Bununla birlikte, özellikle boru hatları kaynağında mekanize edilmiş MIG kaynağı da mevcuttur.
Kurt Ağzı ve Flanş Kaynağı Yapılabilir Mi?
Elle kaynak yapmak için bile kurt ağzının düzgün hazırlanması zor bir süreçtir. Ancak, düzgün aparatlarla hazırlanmış bir branşman, orbital sistemle kaynak edilebilir. Tungsten ucu, açılı olarak konumlandırılabilme imkanı sunarak düz flanş gibi yassı parçalara kaynak yapmayı mümkün kılar. İş parçasının her iki tarafının düz boyunlu olması tercih edilir, ancak orbital kaynak başlığı yalnızca bir tarafından da tutulup kaynak yapılabilir.
Sıkışık Yerde Kaynak Yapılabilir Mi?
Kaynak başlıkları, çaplarına bağlı olarak en dar alanlara girecek şekilde tasarlanmıştır. Genellikle orbital kaynak makinelerinin çalışabileceği alanlarda elle çalışma yapmak mümkün değildir.
Tam Yuvarlak Olmayan Parçalar Kaynak Edilebilir Mi?
Açık kaynak başlıkları, mekanik takipçileri sayesinde yüzeydeki iniş ve çıkışları takip edebilir. Bu sayede eliptik parçaların kaynağı da mümkün olabilir. Kare, dikdörtgen gibi profilleri kaynak edebilmek için gerekli aksesuarlar üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir.
Radyografik İnceleme Başarılı Mıdır? (Film Verir Mi?)
Kullanılan kaynak yönteminin TIG olması ve sistemin kaynak işlemini mükemmel bir şekilde gerçekleştirmesi nedeniyle, röntgen filminde kusurların görülmesi zorlaşır. Hatta kaynak çizgisinin dahi tespit edilmesi güçtür.
Orbital Makine Kaynağı Nasıl Yapılır?
Kaynak başlığı, borunun birleştirme çizgisine denk gelecek şekilde boruya kelepçelenir. Kaynağı gerçekleştirecek olan tungsten iğne, kaynak çizgisi etrafında döner ve kaynak işlemini tamamlar
Diğer Haberler